perjantai 26. huhtikuuta 2013

hiilarihuijaus


Huijasin tänään itseäni lounaalla.
Mutta ei, en siten miten luulette!

Olen vuosikaudet enemmän tai vähemmän pelännyt hiilareita, oikeastaan paljon enemmän kuin rasvaa. Pikkuhiljaa ruokavaliostani ovat karisseet perunat, pastat, makaronit, riisit; lähestulkoon kaikki vilja ruisleipää lukuunottamatta. Osasyynä näiden ruoka-aineiden karsimiseen on ollut se, etten pidä niistä. Mielestäni ne eivät maistu lähes miltään ja pidän koostumustakin vähän ällöttävänä (tiedän, saattaa kuulostaa oudolta :D) Riisi, makaroni ja pasta lisäksi turvottavat vatsaani valtavasti, eikä olokaan ole syönnin jälkeen mukava.
Mutta vaikka olenkin "karppiruokavaliotani" selitellyt näillä syillä, se suurin syy on kuitenkin ollut pelko. Olen vuosia pelännyt täysinäisyyden tunnetta, ja kun vilja tämän saa aikaan, on niiden syöminen ollut ehdoton ei.

Large


Vielä tähänkään päivään saakka en ole uskaltanut pelkoani kohdata, lukuunottamatta satunnaisia uusien perunoiden syöntiä kesäisin. Uskomattoman typerää, tiedän, mutta vaikka olen näinkin pitkällä toipumisessani, en ole aterioihini lisännyt viljatuotteita. Jos olen syönyt kanaa, lisäkkeenä on ollut kasviksia tai salaatti, ja sama linja on jatkunut päivästä toiseen. Jos koululounaalla on ollut pastavuokaa tai vastaavaa, en ole syönyt sitä. En edes ole voinut ostaa lounaaksi lohisalaattia, jossa on riisiä mukana.

Viime kertainen ravitsemusterapeutilla käynti sai mieleeni kytemään ajatuksen; entä jos sittenkin alkaisin totutella viljojen syöntiin? Myönnän, että ajatus on ollut päässäni jo pitkään, mutta en sen eteen ole toiminut ennen kuin nyt. Kerroin tuolloin ravitsemusterapeutilleni, joka ruokavaliota moitti suuresti siihenkin nähden, miten paljon liikun, etten pidä kyseisistä ruoka-aineista. Hän kuitenkin sanoi, että miksen kokeilisi jotain vastaavaa tuotetta sen tavallisen riisin tai makaronin sijaan, tuotteita kun on niin montaa lajia!


Löysinkin kaupasta tuon jälkeen Ohrahelmiä. Hävettää myöntää, mutta paketti on notkunut keittiön pöydällä avaamattomana lähes kaksi kuukautta..
Tänään avasin paketin, laitoin kattilaan annoksen kiehumaan, valmistin tonnikalasalaatin, ja helmien keittämisen jälkeen sekoitin ne salaatin joukkoon. Koin tällaisen itseni huijauksen helpommaksi, sillä olen melko varma, että jos olisin ohrahelmet lisännyt lautasen sivulle annokseeni, en niitä olisi syönyt. Sydän pamppaillen ja mieli ristiriitaisia ajatuksia täynnä söin ison, ruokaisan salaattini viimeistä pisaraa myöten. Täytyy myöntää että hyvää oli, vatsa tuli enemmän täyteen kuin pelkillä rehuilla, ja mikä parasta, EI AHDISTA!
Large

Kun olen ottanut ensimmäisen askeleen, uskon että tästä on erittäin hyvä jatkaa matkaa monipuolisempaan ravinnon saantiin, vaikka sitten aluksi sekoittamalla hiilarilisäke ruoan sekaan, niin etten voi sitä nyppiä joukosta pois. Täytyy myöntää, että kävi kyllä mielessä, mutta itseni tsemppaamisella en niin tehnyt.
Olen ylpeä itsestäni.

7 kommenttia:

  1. Ohrahelmet on superhyviä! Mäkin oon nyt yrittänyt totuttautua muihinkin hiilareihin kuin ruisleipään ja ruispuuroon (: Kannattaa kokeilla myös bataattia (esimerkiksi uunissa viipaleina) tai kolmen viljan helmiä!

    Tsemppiä, täällä on yksi sinusta huisin ylpeä lukija (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, että säkin oot totuttelemassa muihinkin hiilareihin, kun niihin "turvallisiin" :)
      Bataatti on kyllä superhyvää, sitä olen pakotettuna maistanut, mutta nytpä voisin alkaa valmistaa siitäkin ruokaa.

      Kiitos kovasti vinkeistä, ja tsemppiä sinullekin! :)

      Poista
  2. Se on kummallista, miten jostain ruoka-aineista tulee niin ehdoton ei ja pelko niitä kohtaan tuntuu vain kasvavan. Onnea kuitenkin kun onnistuit ylittämään itsesi! Mäkin otin monen kuukauden tauon jälkeen tänään paahtoleipää ruisleivän sijaan, vaikka olikin aika työn takana syödä se.
    Tsemppiä sulle paranemisen tielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta! Olen esimerkiksi sairausaikanani voinut syödä karkkeja ja suklaata, mutta ei missään nimessä muita viljoja kuin ruista, sekin pelkästään leipänä! Ei mitään järkeä :D
      Mahtavaa, että sait syötyä paahtoleivän, se on yksi iso askel paranemiseen kun alkaa rikkoa rajojaan!

      Kovasti tsemppiä sinullekin :)

      Poista